Utstillingen markerer 80 år siden slutten av andre verdenskrig og fremhever Hibakujumoku (trær som overlevde atombombene) som symboler på naturens motstandskraft, håp og fred. Utstillingen er en sjelden toveisutveksling, der Norges unike formidlingstilnærming “importeres” tilbake til Hiroshima.
Prosjektet styrker de kulturelle båndene mellom Norge og Japan, inspirerer til fredsarbeid og arbeider for internasjonal anerkjennelse av Hibakujumoku som en viktig del av kultur-/minnesarven.
Prosjektet bygger videre på suksessen fra Stavanger-utstillingen «Hibakujumoku – Messages from the Silent Witnesses» (2024) og frøseremonien i Oslo i regi av Oslo Peace Days i forbindelse med Nobels fredspris utdeling til Nihon Hidankyo i 2024. Utstillingen er en ny utstilling som reflekterer nye mål, samarbeid og tilnærminger.
Mer info hos Naturhistorisk museum.
Hibakujumoku er mer enn bare trær – de er symboler på livskraft, motstandsevne, håp og fred. Forskning viser at trærne bærer fysiske spor etter eksplosjonen – avvik i vekst, bark, stamme og røtter. De gir innsikt i atomvåpens langsiktige påvirkning på naturen. Til tross for store skader etter bombingen i august 1945, viste trærne nye skudd våren året etter og brakte håp til de ødelagte byene. Som levende kulturarv og bærere av minner fortsetter de å vokse og formidle sine tause budskap.
Antall overlevende mennesker blir færre, mens disse trærne vil fortsette å leve i flere tiår eller lengre som de siste “levende vitnene” som videreformidler minnet om atombombingen. De spiller en viktig rolle i å frembringe krigens grusomheter, naturens motstandsdyktighet og håp for fremtiden til kommende generasjoner. I Hiroshima og Nagasaki finnes det fortsatt omtrent 200 Hibakujumoku. For å ivareta og formidle deres budskap sender de FN-støttede organisasjonene Green Legacy Hiroshima (GLH) og Mayors for Peace frø fra Hibakujuomku verden over.
Naturhistorisk museum (NHM) og landskapsarkitekt og partner med GLH, Ekuko Naka, bygger videre på dette initiativet. Sammen har de i løpet av åtte år bl.a. realisert seremonien for overlevering av Hibakujumoku-frø ved Naturhistorisk museum i forbindelse med Nobels fredspris til ICAN i 2017 og Nihon Hidankyo i 2024.
Denne utstillingen tar sikte på å tenke nytt rundt betydningene av «natur», «minne» og «fred» gjennom flergenerasjonelle, flerkulturelle og tverrfaglige perspektiver, med hensyn til mangfold i miljø, geografi og kultur, ved å fokusere på Hibakujumoku og deres etterkommere.
Utstillingen er en sammensmelting av lydinstallasjon, fotografi, video, billedvev, skulptur og maleri. Besøkende får oppleve historien om Hibakujumoku ikke bare intellektuelt, men også fysisk og emosjonelt, presentert av billedkunstner Helene Espedal-Selvåg, fotograf Yumiko Ashley og lydkunstner John Derek Bishop.
Gjennom denne utstillingen håper vi at de «tause budskapene» fra Hibakujumoku og deres etterkommere – levende kulturarv og minnesmerker som fortsatt vokser – kan nå dypere ut og bli til forbindelser som bærer videre inn i framtiden.
I utstillingen Hibakujumoku – trærne blant oss forenes musikk, fotografi, video, billedvev, skulptur og maleri for å fortelle historien om de overlevende trærne – ikke bare som noe man forstår intellektuelt, men som noe man kan erfare fysisk og følelsesmessig.
Utstillingens første del, Hibakujumoku – Messages from the Silent Witnesses, ble vist i Stavanger Botaniske hage i fjor. Den andre delen, Hibakujumoku – Trærne blant oss, vises nå her i Botanisk hage og Klimahuset. Den tredje og siste delen, Hibakujumoku – the trees in a community,帰郷, skal vises i Hiroshima Botaniske hage i november senere i år.
Helene Espedal-Selvåg vil skape to jaquard-vevde tepper med motiver av etterkommertrærne i Stavanger Botaniske Hage, i grønntoner, som skal kombineres med tepper av mortrærne fra Hiroshima. I tillegg produserer hun en animasjonsfilm som forteller Hibakujumoku-trærnes historie gjennom tegning og 3D-skanning.
Yumiko Ashley vil fotografere etterkommertrærne i Stavanger og trykke dem på store, transparente tekstiler som beveger seg i vinden. Disse skal henges mellom trærne i Oslo Botaniske Hage, og skape en opplevelse som forener trærnes fysiske tilstedeværelse med deres symbolske kraft.
John Derek Bishop vil komponere en 20-minutters lydinstallasjon som kombinerer feltopptak fra Hiroshima og Stavanger med trebaserte instrumenter og elektroniske elementer. Lyden vil forsterke opplevelsen av de visuelle verkene og gi en emosjonell dimensjon til utstillingen.